Prades s’omple d’amants de l’astronomia i apaga els llums de la vila

El passat dissabte 4 de maig, a Prades, es va celebrar la jornada astronòmica “Prades apaga els llums i encén els estels” organitzada per l’associació Astroprades amb el suport de l’Ajuntament de Prades. L’esdeveniment va generar una gran expectació amb l’arribada de centenars d’assistents d’arreu de Catalunya i País Valencià.

La vila vermella, que va penjar el cartell de complet, té una capacitat hotelera per a més d’un miler de persones i més de 700 comensals en la desena de punts de restauració que durant la nit van servir tapes i menús gastronòmics. Amb la jornada es pretenia que es prengués consciència de la contaminació lumínica i posar en valor els excel·lents cels de Prades que reuneixen molt bones condicions per acollir el projecte del futur Parc Astronòmic Muntanyes de Prades impulsat per Astroprades i l’Ajuntament de Prades. En aquest sentit, Prades està fent una gran tasca substituint les velles il·luminàries per nous equips de PC Ambre que tenen la màxima certificació per a la protecció de l’entorn natural i els cels foscos.

1905_cel03Foto: Carlos Uriarte

La jornada va començar amb el Centre Cívic ple de gom a gom amb la conferència “Protecció del medi natural nocturn i contaminació lumínica” a càrrec de Manuel Garcia, tècnic del Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya i amb presentació d’Aleix Roig, membre d’Astroprades, i Lídia Bargas, alcaldessa de Prades. En la conferència es va parlar sobre els efectes de la contaminació lumínica sobre la flora i fauna, així com els efectes en la salut humana. També es van detallar les tipologies d’il·luminàries respectuoses amb l’entorn natural i els cels foscos i es va posar en relleu la iniciativa de protecció dels cels foscos Muntanyes de Prades i Montsant.

1905_cel01Foto: Marta Garcia

La jornada va seguir a la Plaça Major amb l’estrena del documental “El Cel de Prades” produït per l’astrofotògraf tarragoní Carlos Uriarte a iniciativa d’Astroprades i l’Ajuntament de Prades. Aquest és fruït de dos anys de feina, centenars d’hores de gravació i desenes de nits sota les estrelles. El moment àlgid de la nit va arribar amb el compte enrere per l’apagada de llums de tot el poble des de la plaça major amb el posterior seguiment de l’observació astronòmica amb imatges de cel profund en directe projectades a una pantalla gegant. Els assistents es van poder acostar a fer observacions amb els telescopis automatitzats amb monitors astronòmics d’Astroprades des de la Plaça Major i la Plaça dels Arbres.

Finalment la jornada va concloure amb un Rally Fotogràfic per tots els racons del poble donant el tret de sortida del Concurs de Fotografia Nocturna de les Muntanyes de Prades i Serra de Montsant. Les imatges obtingudes pels aficionats a la fotografia podran ser presentades al concurs, que té com a data límit per a l’entrega de les imatges el 15 d’agost de 2019.

1905_cel02
Foto: Ignacio Llorens

Es pot consultar més informació a la web d’Astroprades (www.astroprades.cat.) i amb el hashtag #encenemelsestels i @astroprades a xarxes socials.

Font: Ajuntament de Prades

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s