Entrevistes amb l’alcaldessa Lídia Bargas

A finals d’any, els digitals Tarragona21 i Reus Digital publicaven sengles entrevistes als seus portals a l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, sobre aquest mandat. Després del salt les trobareu.

Una residència per la gent gran i el Parc astronòmic, reptes de futur per a l’alcaldessa de Prades
Tarragona21, 25/11/18

La creació d’una residència privada per a la tercera edat i el projecte Parc astronòmic de les Muntanyes de Prades són les dues grans apostes de l’equip de l’actual alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, si revalida un nou mandat electoral l’any vinent. Bargas ha anunciat a Tarragona21 que el proper serà el darrer mandat en què es presentarà per encapçalar l’Alcaldia.

Els altres projectes destacats són el futur Centre d’Interpretació de la reina Margarida, amb la restauració del castell i amb els terrenys adquirits en permuta per l’Ajuntament, la connectivitat del càmping Prades amb el nucli de la població i la creació de voreres d’entrada i sortida a la carretera per seguretat dels vianants. Finalment, hi ha previst crear una zona d’aparcaments a la carretera de Capafonts “per la gran afluència de visitants els caps de setmana”. El casc antic de Prades és tot peatonal.

Sobre la residència per a la gent gran, ja s’han presentat els plànols a l’Ajuntament. El plantejament és de tipus apartaments, pisos tutelats. Serà un edifici de nova planta, situat al costat de la gasolinera. Prades busca donar sortida a la gent gran, no disposa de centre de dia tot i que compta amb un servei d’assistència domiciliària.

La prioritat per als propers quatre anys “és que la gent visqui millor i es guanyi bé la vida”, afirma. De l’actual mandat està especialment orgullosa d’haver posat en marxa el gimnàs municipal, “que ha estat un èxit”. Es tracta d’un espai “on hi va tothom, dels més joves als més grans, homes i dones. És un lloc que ens ha dinamitzat la població. Es tracta que la gent que viu a Prades s’hi senti molt a gust. Crec que encara tinc quatre anys per donar moltes hores de la meva vida per Prades”.

El projecte de Parc astronòmic és el més ambiciós en molts anys que s’hagi dut a terme a Prades i pot suposar una inversió de tres milions d’euros, tot i que encara no està quantificada de manera precisa. Suposa situar Prades com “un referent nacional i estatal en l’observació de les estrelles”, subratlla l’alcaldessa. L’Observatori se situarà a la carretera de Reus, en un lloc elevat, i la seva posada en marxa donarà a més resposta al col·lapse que viu l’únic observatori d’aquestes característiques que hi ha a Catalunya, situat a Ager, a les terres de Ponent.

Paral·lelament, el Centre Cívic habilitaria espais com a Centre d’Interpretació del Parc astronòmic per a celebrar-hi activitats explicatives, formatives i lúdiques.

Bargas fa un balanç de l’any, on destaca “la gran quantitat d’activitats que hem portat a terme. Només al mes d’agost se’n van celebrar més de 150. Pràcticament fins aquests dies, a finals de novembre, s’ha mantingut la presència de visitants”.

Per primera vegada, l’Ajuntament ha fet una valoració del nombre de persones que hi fa cap a l’estiu: “Ho hem fet a partir dels consums d’aigua i el resultat ha estat de 6.600 persones, més del que esperàvem, que era uns 5.000”, sense comptar els que només hi passen un dia. “És un volum molt gran de visitants”. “Prades es consolida, amb càmping, els Xalets, restaurants, fondes i cases de pagès. Gairebé cada cap de setmana hem tingut ple”. Això ha suposat “molta feina, però n’estem molt contents”. És el resum que li fa l’alcaldessa a l’any que acaba.

Entre les novetats més destacades figura haver recuperat la figura de la reina Margarida de Prades a través de les primeres jornades d’estudis històrics sobre la seva persona i el seu temps. L’objectiu continua essent el de “posar en valor la reina i el Comptat de Prades” amb la creació del Centre d’Interpretació i l’any vinent, realitzant les segones jornades d’estudis, on es preveu l’aparició de novetats, a partir dels experts Antoni Jordà i Edard Juncosa, que són qui les coordinen. “Hem portat a Prades historiadors d’un nivell que no esperàvem tenir. Les jornades són un punt de partida”. “S’està trobant notícies sobre la reina Margarida que són inèdites. És una molt bona feina de tots plegats, especialment per part dels dos experts”.

El Centre d’Interpretació s’ubicarà al castell de Prades, a partir de l’adquisició d’uns terrenys “on hi ha una part de l’antic absis de la capella del Castell: aquests dos espais s’unificarien per fer-hi activitats, en un casc antic ple d’història”, relata l’alcaldessa. L’antiga capella del Castell ja és ara com ara punt d’activitats culturals i lúdiques. “Ens interessa posar en valor el Comptat de Prades”, subratlla. “Cultura i turisme eren una pota que teníem pendent a Prades, tot i que la teníem present”.

Prades ataca el turisme des de molts fronts. La tendència actual en el camp estratègic és la diversificació de mercats i la innovació. Prades té els excursionistes i boletaires de tota la vida, però se li han sumat com una veritable allau els que celebren curses a peu i en BTT. “No parem de realitzar-ne”, reconeix l’alcaldessa, que destaca el que suposa celebrar-les:”No només vénen els participants, sinó les seves famílies, i d’això se’n beneficien els negocis de Prades”. “Quan vam entrar a governar el primer cop ens vam plantejar si interessava o no celebrar-hi curses, especialment pel que suposava d’embrutar el bosc. Els vam demanar una taxa simbòlica, de manera que poguéssim dedicar-la a fer-ne la neteja. Però la resposta va ser negativa des del món excursionista i ecologista. Vam girar el mitjó i vam decidir que faríem el revés: els pagaríem l’ambulància i altres serveis. Volem que pugin. És bo per les Muntanyes de Prades. Et pujarà algú que no hi ha estat mai i després vindrà els caps de setmana i en uns anys és possible que hi tingui la caseta”.

“És qüestió de llançar-te a la piscina quan creus en projectes”, destaca Bargas en parlar del Pla Estratègic que s’ha posat en marxa els darrers anys i que ha donat com a fruit complementar l’activitat dels pagesos amb el conreu de la Poma de Prades amb denominació pròpia i el llúpul com a base d’una nova línia de cerveses de la firma Damm. Aquest llançar-te a la piscina val també per iniciatives com que Prades esdevingui referent en el món micològic: “Hem presentat un llibre on es parla de la presència de més de mil espècies de bolets”.

Creure en els projectes i en les persones, com en el cas de l’Observatori, quan un aficionat a l’astronomia va venir a Prades i es va adreçar a l’Ajuntament per demanar que li retirés un llum del carrer que el molestava. El següent pas va ser idear el Parc astronòmic. Era un expert en el sector.

La cervesa Complot, de Damm, ja viu la segona producció, ampliada, de cervesa amb llúpul de Prades. Va suposar un sobresforç de convenciment als pagesos, que al principi eren escèptics: “Va costar molt convèncer-los. Hem de mirar què fer perquè els pagesos es guanyin la vida i segueixin vivint a Prades, o ens quedarem sense conreus. La patata és feixuga de conrear i costa traginar-la. Al poble es deia als joves que estudiessin perquè no s’haguessin de quedar a Prades. Amb la crisi això ha canviat i els títols universitaris han deixat de tenir valor. Vam provocar un revulsiu amb els conreus nous, la poma i el llúpul. Però ha costat molt. No és per casualitat que el nom de la cervesa és el de Complot”, un complot entre Damm i l’Ajuntament.

Lídia Bargas: “L’objectiu és fer de Prades un lloc agradable per als visitants i els veïns”
Reus Digital, 04/12/18

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, fa balanç del mandat que ja s’acaba en una entrevista a Reusdigital.cat. La vila vermella ha potenciat el seu atractiu com a destinació de turisme familiar, fet que l’ha fet mereixedora del distintiu ‘Poble amb encant’.

Amb la vista ja posada a les eleccions municipals de l’any que ve, a les quals vol presentar-se, exposa leslínies estratègiques de futur per al municipi. La millora dels serveis, la desestacionalització turística i la cura de l’entorn i el patrimoni se subratllen com accions prioritàries.

Ha estat l’actual un mandat plàcid?

Ha estat plàcid, sí, si bé hem fet molta feina i hem organitzat moltes activitats.

La lectura que en fa es fa positiva, per tant.

Molt positiva, i ho dic per la resposta de la gent del poble. Treballem al costat de totes les associacions. Sempre que tenim un projecte o una obra important, el posem a la taula del consell d’associacions.

Ha servit per desencallar determinades qüestions?

Ens trobem de manera periòdica i sí, permeten desencallar segons quins projectes. Un cas seria l’urbanització de les Forquetes.

I doncs?

Gran part de l’urbanització és de l’Ajuntament. Hi havia uns terrenys immobilitzats i arran d’una petició de construcció s’ha pogut desenvolupar una unitat d’actuació per urbanitzar la zona. I, a més, hem posat a la venda per subhasta una sèrie de parcel·les més aviat perquè les pugui comprar gent jove a preus assequibles. És un lloc a prop del poble, i crec que per tant s’ha fet una bona feina.

Altres projectes similars?

Cal acabar d’arranjar totes les entrades al municipi, posem per cas. Per a nosaltres té una gran importància l’accés al poble per la carretera de l’Espluga, que és al terme municipal i que no tenia voreres als costats. Bé, n’hi havia una de molt petita, a la banda dreta, i just davant de la font d’en Grau també hi havia cert perill perquè es creuava la carretera. Aquesta vorera l’estem acabant ara. Hi havia l’accés del càmping cap al poble, que també ens preocupava, i a través de la subvenció que vam aconseguir del Pla de foment i turisme l’hem arranjat. I amb suport del càmping, de fet, que hi ha posat de part seva. L’any vinent farem la part que va de la carretera a l’entrada al poble amb una vorera per a vianants. La construcció d’un dipòsit d’aigua també ens preocupava, i és quelcom que hem pogut tirar endavant a partir d’una subvenció a l’ACA. L’estem fent ara, i és de grans dimensions.

Han tingut problemes d’abastament?

Enguany no, ara per ara no en tenim. L’any passat va anar de poc, però el cas és que actualment la bassa és plena i no tenim cap problema.

Prades ha apostat fort pel turisme.

I per desestacionalitzar-lo. Hi treballem fa temps, i crec que ho estem aconseguint. Som en plena tardor i Déu n’hi do, dels visitants que tenim. Els establiments els acostumem a tenir plens, en cap de setmana, gairebé al 100%.

L’estiu és l’estiu, però.

Sí, i aquest passat estiu va ser de bojos (riu). Els mateixos forasters ens deien, de vegades, que no tenien temps de poder anar a tot arreu ni poder assistir a totes les activitats que vam fer. En aquest sentit, hem posat en valor una figura de relleu per a Prades com és la reina Margarida, a la qual vam dedicar unes jornades de gran qualitat.

La línia és aquesta, doncs? Moltes activitats al llarg de l’any, i en especial a l’agost?

Prades té més d’una vintena d’associacions, i el que procurem és que donar suport a tothom perquè hi hagi espai per organitzar les seves activitats. Amb el pla estratègic, el que vam aconseguir és fixar un calendari perquè no ens passés el que ens passava abans, que potser en un mateix dia teníem una cursa de BTT i una xerrada, per exemple. I clar, hi havia gent que potser estava interessada en assistir a tots dos actes i no podia. Sí que és cert que aquest estiu hem dut a terme molts esdeveniments, però ha estat perquè hem posat l’accent en la història i la cultura.

Ha estat la gran novetat?

Sí. Fins ara havíem fet algunes coses, però enguany, amb el cicle de la reina Margarida i el cicle de la història de Catalunya, tots dos molt potents, hem omplert el calendari d’activitats. Ha vingut molta gent de veure’ns precisament perquè voldria assistir a les conferències. A l’estiu hem arribat als 6.000 habitants, i ho sabem pel consum d’aigua de boca. I el que això vol dir és que has d’organitzar activitats per satisfer-los, per tal que se sentin a gust a Prades. I aquesta és la nostra voluntat. Sóc d’una manera, ho he dir, que si vaig a veure un espectacle i m’agrada, penso ‘el vull dur al meu poble’. Per tant, allà on hi hem vist trobat a foradet, a l’agenda, hi hem inclòs nous actes. Des de l’Ajuntament volem fer de Prades un municipi agradable per als visitants, però també per als veïns, per als qui hi vivim tot l’any. I volem també que pui pugi a veure’ns trobi atractiu aquest volum d’activitats.

S’ha fet una acció amb periodistes russos, aquest passat estiu. Es vol atraure un nou turisme, més enllà del de proximitat?

Sí, a principis del mes d’agost. Són accions interessants que impulsem des de l’Oficina de turisme, i ens n’hem adonat que han servit per començar a veure visitants russos i d’altres indrets, quelcom que també ens interessa.

Què pot suposar el fet d’haver obtingut l’etiqueta ‘Poble amb encant’?

Prades té encant, és així. Quan se’ns va plantejar l’opció de tirar-ho endavant, vam comprovar que molts dels requisits ja els complíem. Parlo, posem per cas, d’un nucli antic conservat. La resta del patrimoni, o els itineraris, també hi van ajudar. Ho teníem tot. Per tant, vam pensar ‘va, fem-ho’. Ens hi vam llençar. Prades és un poble amb encant. Per què? No ho sé explicar. Hi ha gent que ve a veure’ns per primer cop i se n’enamora, del nostre poble. Té racons molt bonics, i la plaça és acollidora, única. Les muntanyes, la riquesa dels camins i de l’entorn natural fan de Prades un lloc molt especial. A efectes pràctics, el distintiu de ‘Poble amb encant’ és un segell de qualitat i una manera més per promocionar-nos.

Com es troba l’equilibri entre el ‘Poble amb encant’ i una població considerable a l’estiu, que demanda serveis?

Fins ara no hem tingut cap problema. Prades té molts llits, força restaurants i és poble de segona residència. Si tot l’any fos agost potser ens plantejaríem una altra cosa, però és quelcom puntual. Ens planifiquem l’any en funció de la feina que sabrem que tindrem, de cara als visitants. Qui vol treballar a Prades al sector serveis té feina assegurada, a l’estiu. Només de la pagesia no en podríem viure, si bé impulsem també línies d’acció en aquest sentit.

Com el planteja, el proper mandat?

Tenim dos grans projectes. El primer, tirar endavant el centre d’interpretació de la reina Margarida, al castell. En aquest mandat hem fet una permuta per adquirir el solar que hi ha al costat, i que per tant tenim a la taula. El projecte estrella, amb tot, és el centre astronòmic de les muntanyes de Prades, que espera aplegar uns 30.000 visitants l’any. Properament esperem poder explicar en quin moment som. És un projecte gran, ambiciós, de país, sempre respectuós amb l’entorn. A nivell de territori, a banda, pot i ha de ser també un projecte important. Al poble, hi ha carrers pendents d’arranjar, al nucli antic, i tenim urbanitzacions en què també caldrà actuar.

Al balcó de l’Ajuntament hi llueix una pancarta per la república.

A Prades ho tenim molt clar. Ens ve gent de fora a arrencar els llaços, però els tornem a posar.

L’alcaldessa Bargas té corda per estona?

Hi ha dies de tot. La salut m’influeix molt. Porto molta activitat i m’agrada ser a tot arreu. No sé dir que no, i faig tot el que puc fins que les forces aguanten. Penso al mateix temps que encara puc aportar coses al poble, i vull dur a terme els projectes dels quals abans he parlat. Almenys, deixar-los encarrilats. Són dos mandats com a alcaldessa, i uns quants més a l’Ajuntament. Si la salut m’ho permet i el poble ho vol, evidentment, jo seguiré.

I el poble ho vol?

Això no se sap mai, la gent té l’última paraula. El que compta és que tenim un bon equip, i això sens dubte ens ho posarà més fàcil a l’hora de trobar relleu i permetre que la gent jove pugui fer el pas per Prades.

Font: Tarragona21 i Reus Digital

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s