La collita del llúpol als mitjans (07/09/18)

Ha començat la collita del llúpol de Prades d’enguany, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Prades i la cervesera Damm. Després del salt podreu veure el vídeo amb la informació del TN Comarques de TV3 d’avui, del 14/15 de RAC1, i a Nació Digital.

Quan el llúpol de la cervesa es pot convertir en una alternativa agrícola
Nació Digital, 07/09/18

Prades és un municipi del Baix Camp a quasi 950 metres d’altitud. El paisatge privilegiat conviu amb una climatologia força severa i les dificultats de comunicació amb les grans ciutat del país. L’agricultura tampoc ho té fàcil i tradicionalment s’ha optat per la “pataca” -denominació local de la patata- i l’avellana. En els darrers anys, amb la voluntat de diversificar els conreus, s’ha apostat per la poma de muntanya i també pel llúpol per a l’elaboració de cervesa.

La idea del llúpol va sorgir en l’elaboració d’un pla estratègic del municipi en l’horitzó 2020. “Estàvem en plena crisi i el poble tenia la necessitat de repensar-se i buscar alternatives”, explica l’alcaldessa Lídia Bargas a NacióDigital. Va ser en la taula sectorial del sector agrícola que es va posar sobre la taula la possibilitat de plantar llúpol ja que als barrancs del terme n’hi havia de salvatge. “A Agricultura ens van dir que endavant però no teníem gens clar que cap cervesera ens el volgués comprar”, assenyala. La sorpresa va ser majúscula quan van trucar a la porta d’Estrella Damm i la seva responsable de Matèries Primeres, Anna Sues, tenia a punt un estudi per conrear llúpol a Prades mateix.

Convèncer als agricultors de la possibilitat de plantar llúpol no va ser fàcil. Actualment en són sis que conreen poc més de 8 hectàrees i just aquesta setmana han fet la segona collita. Els productors, tanmateix, encara es mantenen a l’expectativa. I és que aquest planta cannabàcia -en el fons no deixa de ser una cosina de la marihuana- no arriba al 100% de la seva producció fins al quart any.

A Prades, de moment, s’hi conrea la varietat Nugget. És una de les vuit que s’utilitzen per a elaborar la cervesa Complot IPA d’Estrella Damm, que es va presentar a la darrera edició d’Alimentària i que preveu una edició limitada de 400.000 ampolles anuals. Tot el llúpol plantat es tracta a la cooperativa de Prades on Damm ha instal·lat màquines de pelatge, assecatge i, l’any vinent, per convertir la flor seca en pèl·lets de llúpol.

La producció d’enguany servirà per cobrir les 20.000 caixes de Complot i, en una petita part, per l’Estrella. Tanmateix, per arribar a tota la producció de l’empresa caldrien 180 hectàrees. De moment, la infaestructura actual de Prades té com a sostre unes 30 ha, segons Carles Abella, l’agrònom de Damm responsable del projecte.

Els agricultors de Prades han iniciat aquesta setmana la segona collita del llúpol. Les finques presenten una imatge molt característica ja que la planta –que durant l’any viu subterrània en forma de rizoma- quan brota a la primavera s’enfila per uns tutors a la recerca de la llum. D’aquesta manera, els camps estan formats per unes fileres d’unes altes plantes verticals.

La floració es produeix al juliol i, d’aquesta manera, no s’ha de patir per les glaçades tardanes. Les flors “bones” són les femenines, que contenen els grànuls de lupulina. “És aquesta substància la que dona amargor a la cervesa amb els alfaàcids i aroma a partir dels olis essencials”, explica Abella. És la combinació de llúpols -en el cas de la Complot IPA un total de vuit, dels quals sis estan registrats i, per tant, s’han de comprar a productors d’Estats Units, Alemanya, Alsàcia i Eslovènia. En el cas de la varietat Nugget de Prades aporta una notable amargor, el doble que una Estrella.

Cada planta a ple rendiment dona un quilo de flor seca i per hectàrea la collita s’enfila als 2.200 quilos. Joaquim Salvador, un veterà agricultor de Prades, es manté encara molt a l’expectativa sobre el futur d’aquesta collita. “Nosaltres hem passat de la pataca al llúpol. A veure si és cert que al quart any arribem al 100% de la producció”, explica des del tractor.

La família de l’Enric Domènech, que l’ajuda aquests dies de collita, també comparteix diagnòstic. En el seu cas l’any passat tot just van fer una plantació experimental i enguany ja han ampliat. Això sí, en cap cas eviten dependre exclusivament del llúpol i aposten per la diversificació amb patata, poma, avellana i bajoca. “S’ha de veure si realment és una alternativa”, assenyala.

La més optimista és, sense dubte, l’alcaldessa. “Va costar molt trobar pagesos per començar però la collita està sent espectacular”. Més enllà del sector primari, Lídia Bargas hi veu una gran impacte positiu en forma de promoció: “És un orgull pel poble tenir una cervesa que porta Prades arreu”.

Font: TV3, RAC1 i Nació Digital

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s