Segueix endavant el projecte d’observatori astronòmic

Llegim a diversos mitjans que l’Ajuntament de Prades ha adquirit uns terrenys al Pla de la Guàrdia per la construcció del CAMP (Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades). Després del salt, podeu llegir-ne els articles.

Prades adquireix els terrenys per construir el futur observatori astronòmic
Diari Més, 03/05/18

El Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades (CAMP) ha fet una passa gairebé definitiva per a la seva construcció. L’Ajuntament ha adquirit uns terrenys on s’ubicarà aquesta instal·lació, que serà capdavantera a Catalunya. Aquests ocupen una superfície d’unes 3,8 hectàrees al Pla de la Guàrdia, i el consistori els cedirà als impulsors del projecte per a poder-hi edificar l’observatori.

El CAMP pren com a referència l’observatori d’Àger, a la Noguera, una instal·lació construïda fa una dècada. Aquest és l’únic que hi ha a Catalunya, i el de Prades podrà oferir algunes millores fruit de l’evolució dels telescopis i els sistemes en aquests deu anys.

La foscor i la ubicació del municipi en una zona de muntanya converteixen Prades en un dels punts del territori català on millor es pot veure i estudiar el cel.

El CAMP serà possible a mitjà termini i encara no té data fixada, segons van explicar l’alcaldessa Lídia Bargas i l’impulsor de l’observatori i AstroPrades Aleix Roig. Amb tot, ja «s’han fet passos importants i s’està treballant per adquirir els permisos necessaris», va exposar Roig.

Aleix Roig va exposar que la tria de la ubicació va ser «exhaustiva i exigent», arribant a realitzar un estudi previ. També va defensar que la construcció del CAMP serà totalment respectuós amb l’indret per tal de generar «el mínim impacte sobre l’entorn natural».

El Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades buscarà acostar l’observatori als escolars, tant a alumnes com a professors, per tal que també sigui útil en temes de recerca. A més, també es destinarà a l’ús de professionals. Amb tot, Roig va defensar que comptaria amb la presència d’uns 30.000 visitants cada any i que generaria un impacte en el territori de prop de 2 milions d’euros bruts anuals.

Amb els terrenys ja adquirits, la feina es centra en trobar inversions públiques i privades. En aquest sentit, el CAMP comptarà amb ajuts econòmics de l’Ajuntament de Prades, el Consell Comarcal del Baix Camp, la Diputació de Tarragona i la Generalitat.

Prades també treballa per aconseguir la protecció del cel, un distintiu de Territori i Sostenibilitat que permet regular tant la contaminació lumínica com sonora. En aquesta iniciativa s’hi han sumat una desena de municipis veïns.

El Centre Astronòmic Muntanyes de Prades, cada cop més a prop de ser realitat
ReusDigital, 03/05/18

El Centre Astronòmic Muntanyes de Prades cada vegada pren més forma. L’ajuntament del municipi ja ha cedit els terrenys, ubicats al Pla de la Guàrdia, on es construirà aquest emplaçament, encara sense data concreta, però que serà una realitat a mitjà termini. Així ho han explicat l’alcaldessa Lídia Bargas, i l’impulsor del projecte AstroPrades, Aleix Roig.

“Ja s’han fet passos importants i s’està treballant per aconseguir els permisos pertinents”, ha apuntat Aleix Roig. L’objectiu és crear un projecte que sigui respectuós amb l’entorn, s’integri en el paisatge de Prades i protegeixi el cel i el seu entorn. A més, segons Roig, el projecte ha de tenir el “mínim impacte sobre l’entorn natural”.

Un cop comencin les obres de construcció de l’emplaçament, que es farà en una superfície de 3,8 hectàrees, es crearà una fundació privada participada per empreses públiques i privades. A més, es preveu una inversió de diverses corporacions. La intenció és que hi participin,  a més de l’Ajuntament de Prades, el Consell Comarcal del Baix Camp, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, entitats europees i inversors privats. Posteriorment es buscaran suports estratègics amb organismes científics.

Bargas i Roig han coincidit que “l’astronomia pot obrir un nou mercat turístic a Prades, que cada cop està més en auge”. A més, es vol contactar amb les escoles del territori per fer activitats i donar a conèixer l’astromia entre els més joves. La creació del Centre Astronòmic Muntanyes de Prades suposaria, tenint com a referència el Centre d’Observació de l’Univers a Àger (La Noguera), la presència de 30.000 visitants per any al municipi i un retorn econòmic de 2 milions d’euros bruts de forma anual.

Els cels de Prades són d’alta qualitat i òptims per a obtenir imatges astronòmiques impossibles d’enregistrar des dels cels urbans de les petites i grans ciutats. El passat mes de febrer, la prestigiosa revista Astrum, especialitzada en astronomia, va publicar una imatge d’Alex Roig a doble pàgina. La fotografia mostra la nebulosa IC 1396, coneguda com la de la Trompa de l’Elefant, feta des de l’observatori de Roig a la vila vermella.

El Centre Astronòmic Muntanyes de Prades neix a partir de la iniciativa Astroprades, que se centra en l’astroturisme a la regió de les Muntanyes de Prades i el Montsant. El projecte sorgeix a finals de l’any 2015 amb la intenció de valorar els cels de Prades.

L’Ajuntament de Prades treballa des de fa un temps per reduir la contaminació lumínica al municipi amb el canvi de les llums. D’aquesta forma es podrà observar de forma més idònia el cel del municipi.

D’altra banda, el consistori pretén unir-se a la iniciativa del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per protegir la qualitat del cel nocturn als municipis que conformen les Muntanyes de Prades. Actualment hi ha una reunió prevista per a fer la petició.

Prades impulsa un nou centre astronòmic
Catalunya Informació, 18/05/18

 

Font: Diari Més, ReusDigital i Catalunya Informació

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s