Els Tamborinos al Diari de Tarragona

Divendres passat, el Diari de Tarragona recollia un petit reportatge sobre Els Tamborinos en motiu de l’exposició que fan al Port de Tarragona. Us el trancrivim (en català) després del salt.

Prades, poble petit memòria gran
Diari de Tarragona, 13/10/2017

Els nens de l’escola amb el professor de torn, una dona omplint el càntir a la font, un grup de senyors mudats de diumenge a un bar de la plaça, les senyores rentant als rentadors… Són imatges de Prades (Baix Camp) dels anys vint i trenta del segle pasat i es poden veure a l’exposició “Prades i l’Exposició Internacional de Barcelona 1929”, actualment oberta al Moll de Costa.

Aquest repàs fotogràfic per la vida quotidiana del poble és possible gràcies al treball minuciós d’un grup d’amics que es va reunir fa quinze anys per veure les fotos que els uns i els altres desaven per aquí i per allà. Finalment es van constituir en una associació cultural, Els Tamborinos, on hi participa tant gent de Prades com estiuejants de ciutats com Tarragona i Reus, igual o més orgullosos del poble que ells.

Esther Massó, membre de l’equip, explica engrescada que s’han nodrit de les fotos que guardava la gent del poble, però també d’algun fons fotogràfic que han adquirit perquè hi havia fotos que els interessaven. “Hem mostrat fotos que ni s’havien vist al poble”, explica.

Massó es refereix a les exposicions que organitzen cada any amb les fotos que van recollint… Però aquí no s’acaba el cicle, sinó que a més a més de tota la investigació prèvia de cada imatge, mentre dura la mostra també prenen nota de la informació que aporta la gent del poble (586 habitants l’any passat, segons l’INE). “A alguns els porta records de moments que ja havien oblidat”, diu. Finalment, amb les imatges i la informació que ja tenien, preparen àlbums que cedeixen a la biblioteca.

En aquesta oportunitat, per a l’exposició que es pot veure al Moll de Costa, han escollit un fet del que gairebé no quedava ningú que se n’enrecordés al poble: la visita del rei Alfons XIII. El rei havia vingut a Tarragona el 1930 per inaugurar el Moll de Llevant, i en aquell viatge va parar a Prades. Segons diuen els diaris de l’època, ell i la reina van aturar-se a beure de la font (la mateixa que es va fer famosa ja fa uns anys per brollar cava) i van elogiar-ne les virtuts de l’aigua.

Just l’any abans, el 1929, el poble havia guanyat motius per l’orgull. Aquell any Barcelona inauguraba l’Exposició Internacional i la idea central era el Poble Espanyol, a la muntanya de Montjuïc, un projecte que pretenia reunir, en un poble artificial, divesos tipus d’arquitectura popular espanyola.

Per a aquell propòsit van visitar 1.600 pobles. Així, Prades, la seva font del sXV i la porta d’entrada van ser escollides per ser reproduïdes a escala per a l’exposició. Encara avui es pot veure al Poble Espanyol.

I així, explica José María Mateo, també membre de l’associació, van trobar l’excusa perfecta per mostrar aquestes imatges que uneixen Tarragona i Prades. La mostra, que té el suport de l’Ajuntament i el Port, restarà oberta fins al 22 d’octubre.

Font: Diari de Tarragona | Traducció: PRADES online

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s