Troballes de l’epoca romana a Prades

Llegim a la web de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica que les prospeccions arqueològiques que s’estan fent a les Muntanyes de Prades han tret a la llum material de l’epoca romana als voltants de Prades, com algunes monedes i anells de bronze. També s’ha trobat nombrés material de la Guerra Civil, com cartutxos, beines i bales. Podeu llegir l’article complet a la web de l’ICAC.

Noves troballes i jaciments romans a les muntanyes de Prades

Aquest setembre l’ICAC i la Universitat de Barcelona (UB) han realitzat prospeccions arqueològiques en diversos punts de les muntanyes de Prades, Conca de Barberà i Alt Camp sota la direcció de Jordi López Vilar(ICAC) i Jaume Noguera Guillén (UB).

L’objectiu era acabar la feina començada fa dos anys en llocs que històricament han estat militarment estratègics, amb la novetat que se n’han localitzat de nous, des d’època ibèrica fins a la Guerra Civil.

Del període més antic, s’ha documentat un nou jaciment, possiblement un punt de guaita, que controlava el Coll de Cabra, i del qual s’ha recuperat ceràmica ibèrica que ens du provisionalment al segle III aC.

Destaca especialment la segona campanya en un petit jaciment romà, possiblement un punt de guaita estratègic, a les muntanyes de Prades, a més de  1.000 m d’alçada, on s’hi han localitzat monedes dels segles II-I aC i IV-V dC, que semblen indicar dos moments d’ocupació diferenciats. En aquest lloc s’ha recuperat també una notablesivella romana de bronze d’una tipologia particular i en un notable bon estat de conservació.

Pels voltants de Prades també s’ha localitzat material romà, entre el qual destaquen algunes monedes i dos anells de bronze. Finalment, en un turó proper a l’Espluga de Francolí on ja s’hi havia intervingut fa dos anys s’hi ha trobat una fíbula romana contemporània de les bales de fona recuperades durant la passada campanya.

Tot i això, la major part del material trobat correspon a la Guerra Civil, tant a l’Espluga com a Prades, on s’han recuperat nombrosos cartutxos, beines i bales, així com metralla d’artilleria. Tot plegat, prova de la resistència republicana que tingué lloc el gener de 1939 davant l’avanç de les tropes franquistes.

En aquests moments s’està netejant i classificant tot aquest material que sens dubte aportarà noves dades històriques.

Font: ICAC

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s