Prades, un petit ‘miracle’ econòmic a 1.000 m d’altura

Després del salt podreu llegir la notícia que publicava El Mundo el passat 17 d’abril sobre Prades sobre la reconversió econòmica de la Vila.

Per a una gran majoria, Prades només existeix per la qualitat de les seves patates i, esporàdicament, uns dies l’any, per les composicions bucòliques que sorgeixen quan la cota de neu baixa i emblanquina la naturalesa espectacular d’aquest poblet de 600 habitants -censats, ja que tot just hi viuen la meitat tot l’any- situat a quasi 1.000 metres d’altura. Les candeles de la font gelada són tot un clàssic.

Però malgrat l’abandonament que pateixen els entorns rurals de tot el país, Prades ha sapigut reinventar-se i gaudeix d’una salut de ferro envejable.

El primer factor insòlit neix de la seva extraordinària vitalitat turística, amb set negocis hotelers i una desena de bars i restaurants. Com és possible? Més enllà de les dates assenyalades, com aquesta Setmana Santa en què la població pot multiplicar-se per deu, -les 1.000 places d’allotjament estan pràcticament esgotades al 100%-, cada cap de setmana hi van famílies de Tarragona, Lleida i Barcelona amb segona residència, i sobre tot, centenars d’afeccionats als esports de muntanya.

Però el que fa de Prades un cas especialment peculiar a Catalunya té a veure amb l’agricultura. La trista decadència del cultiu de la patata, massa sacrificat per a segones i terceres generacions sense patiments econòmics, ha vist com s’està substituint per una nova il·lusió. Després de dos anys d’experimentació, cinc pagesos han plantat set hectàrees de llúpol del Mediterrani per a Estrella Damm, que a partir de finals d’any podrà començar a mesclar-lo amb les seves cerveses i portar el lema de la seva publicitat (“Mediterràniament”) a la seva última expressió.

“El projecte funciona perfectament; qui ha començat la producció són joves agricultors que garanteixen la continuïtat; a més, tenim més gent interessada en conrear per arribar a curt termini a les 10 hectàrees”, avança l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas (PDeCAT). Segons informen els experts de Damm, que actualment compren el llúpol a Lleó i la República Txeca, les grans diferències tèrmiques entre el dia i la nit i la proximitat del mar sumen com a condicions ideals per a un producte de primera qualitat.

A més a més del llúpol per a l’elaboració de cervesa, uns altres quatre pagesos han iniciat sota la supervisió de l’IRTA (Institut de Reserca i Tecnología Agroalimentàries) la producció de pomes de munyanya, una varietat molt gustosa i cruixent que es conrea en altitud. “Ara mateix -explica Bargas, estan treballant en tot el procés per crear la marca ‘Poma de Prades’ i unifcar-ne tot l’embalatge; aquest projecte també mostra molt bones perspectives”.

Mentre la manca d’oportunitats laborals continua provocant l’abandonament de pobles de l’interior de Catalunya, la barreja agroturística de Prades els permet presumir d’una situació de plena ocupació. A més, de les citades línies de generació de riquesa, el Pla Estratègic iniciat el 2013 i capitanejat per l’economista Xavier Mas, -el mateix que vigila el pla de viabilitat de la Cooperativa de Cambrils com a adjunt a la direcció general-, ha aconseguit consolidar una vintena de llocs de treball a 14 microempreses, entre elles una gastroteca, una distribuïdora de vi o l’agrobotiga de la cooperativa local.

La cirereta del pastís té forma d’observatori astronòmic. Qui en sap del tema enalteixen la qualitat lumínica extrema, per l’altitud i la manca de contaminació, que ofereix Prades, considerat com a un dels millors cels de Catalunya. Amb el model del Centre Astronòmic de l’Univers d’Àger (La Noguera, Lleida) com a referència, es tracta d’una iniciativa a més llarg termini, si bé l’Ajuntament ja ha començat a buscar els terrenys ideals per instal·lar-lo: “És el pas previ a posar-nos en contacte amb institucions i visitar possibles patrocinadors per trobar finançament”, exposa l’alcaldessa. De moment, al menys de cara a aquests dies festius, l’impulsor de la idea, Aleix Roig, ha organitzat dues activitats nocturnes “per anar creant un renom i lligant Prades a aquest món”.

Font: El Mundo | Traducció: PRADES online

Anuncis
Categories: Notícies | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: