La muntanya que es reinventa

A continuació us passem l’article aparegut a La Vanguardia el passat 6 de febrer sobre les noves maneres de fer negoci de Prades. A partir del mes vinent hauria d’aparèixer gratuïtament per a tots els lectors a la web del diari del Grup Godó.

La muntanya que es reinventa

Gràcies a la seva ubicació privilegiada, en un preciós entorn natural de muntanya, a 940 metres d’altura, a l’interior de la Costa Daurada, Prades (Baix Camp) s’ha convertit sense pretendre-ho en una curiosa destinació turística. Amb poc més de 600 habitants empadronats, multiplica deu vegades la població quan arriba Cap d’Any, les vacances d’estiu i Setmana Santa. El ganxo turístic, en forma de segones residències de veïns de Tarragona, Reus, Lleida o Barcelona, amb un càmping, cases rurals i petits allotjaments hotelers, explica com un poble de muntanya sense pistes d’esquí on s’accedeix per una carretera estreta plena de revolts concentra només a la seva plaça una dotzena d’establiments, la major part bars i restaurants.

“La gent va començar a pujar per inèrcia: el turisme ens ha caigut del cel”, coincideixen a dir uns veïns de tertúlia a la plaça del poble. Prades, ara conscient del seu atractiu i potencial i amb una població força envellida, busca noves maneres de fer negoci perquè més veïns i més joves puguin viure i treballar durant tot l’any al poble. En els últims tres anys s’hi han impulsat catorze petits projectes empresarials i s’hi han creat 18 llocs de treball, segons dades del denominat Pla Estratègic de Prades, de clara vocació turística.

“Amb l’agricultura, fins ara la base principal de l’economia del poble, no n’hi ha prou. Sempre ha estat ajudada pel turisme i la construcció, però amb la crisi això se’n va anar en orris. Vam veure que havíem de buscar alternatives”, destaca Lídia Bargas, l’alcaldessa. Des del 2013 s’hi ha obert un nou restaurant, una gastroteca, una botiga de queviures, l’agrobotiga de la cooperativa local i altres projectes vinculats al turisme i als serveis. També s’hi han començat a comercialitzar pomes amb denominació d’origen Muntanyes de Prades, amb un sabor i una qualitat excel·lents, diuen els qui les han tastades.

Eugeni Coll, de 51 anys, abans enginyer electrònic en una gran empresa de Barcelona i ara pagès a jornada completa a Prades, és un dels cultivadors de la preuada poma. Va començar fa tres anys i els resultats han estat més que satisfactoris. El Departament d’Agricultura hi ha ubicat amb èxit una de les finques experimentals per reintroduir i promoure el cultiu de la Poma de Muntanya a set comarques catalanes, de la Vall d’Aran a, precisament, Prades. L’Eugeni és qui ha conreat en aquesta finca sota l’assessorament de l’IRTA. “La qualitat de les pomes és altíssima; és un fruit més cruixent i gustós”, destaca.

La ubicació del poble, a 1.000 metres d’altura, amb grans oscil·lacions de temperatura entre el dia i la nit, i la riquesa del sòl, són ideals per al cultiu de la poma. I el que ha anat bé per a la fruita, com tradicionalment també per a la preuada patata de Prades, ha valgut ara per convertir el municipi en productor de llúpol per a Estrella Damm. “És com si ens hagués tocat la loteria”, fan broma.

A Prades van tenir la idea i van trucar a la porta de la cervesera pensant que la reunió duraria cinc minuts i l’interès seria més aviat escàs. Res més lluny de la realitat. La idea va agradar Damm, els seus experts han analitzat durant els últims dos anys la viabilitat i la qualitat d’aquesta planta enfiladissa en aquestes muntanyes i els resultats han estat sorprenents. Bingo.

Estrella Damm començarà aquest mateix any a utilitzar llúpol de Prades per elaborar part de les seves cerveses. Sis agricultors locals faran la collita de gairebé sis hectàrees de terra de forma coordinada amb la cooperativa. “El clima i el terreny són ideals; la producció és del tot viable”, destaca un portaveu de la firma cervesera.

La intenció de la companyia és créixer en els pròxims anys perquè les seves necessitats de llúpol són molt més grans; ara Lleó és el seu principal proveïdor. Prades dona un valor afegit perquè permet tancar el cercle del Mediterràniament, el principal reclam publicitari, expliquen des de l’empresa.

El mateix Ajuntament ofereix assessorament gratuït als emprenedors. Xavier Mas, que va dirigir la greu crisi de la Cooperativa Agrícola de Cambrils per evitar-ne la liquidació, col·labora amb el Consistori i guia els qui volen transformar la seva idea en un negoci. “Hi ha moltes oportunitats; el potencial de Prades és enorme”, augura.

La pròxima aventura col·lectiva és ubicar al poble un observatori astronòmic que es converteixi en un nou reclam turístic aprofitant la qualitat d’un cel sense contanimació lumínica. La idea va sorgir d’Aleix Roig, un gran aficionat a l’astronomia que va venir a viure al poble i va instal·lar a casa seva un petit observatori. Històricament, Prades ha mirat al cel. Quan a Catalunya la neu arriba a cotes relativament baixes, al voltant dels 1.000 metres, aquest poble bucòlic sempre es desperta nevat. I la neu és justament un dels seus grans atractius: és gairebé una tradició pujar-hi a tocar la neu. De fa setmanes que els restaurants i els negocis turístics creuen els dits esperant l’emblanquinada, que aquest any se li resisteix, a Prades.

Font: La Vanguardia

Anuncis
Categories: Notícies | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: