Prades espera produir enguany més de 100.000 quilos de patata

La 26a Festa de la Patata d’ahir donava el tret de sortida de la campanya de la patata d’enguany. Després del salt, podreu llegir la notícia apareguda avui al Diari de Tarragona sobre les previsions de la collita.

Amb la 26a edició de la Festa de la Patata, ahir al matí Prades va donar el tret de sortida a la recollida d’aquest tubercle, una campanya que s’espera que enguany es mantingui com en els últims anys i continuï sent d’uns 100.000 quilos, uns 80.000 dels quals duran el segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Tot i això, es tracta de xifres inferiors a les que s’havia arribat anys enrere, ja que la falta de relleu generacional ha fet que es cultivin menys hectàrees.

L’esdeveniment va atreure prop de 300 visitants procedents d’arreu de Catalunya que van passejar per la plaça Major del municipi, el centre neuràlgic de la festa. La jornada va començar a les 9.30 h amb l’esmorzar popular a base de productes de proximitat, com la llonganissa de Prades o el vi de la Cooperativa del Masroig, i va continuar amb el concurs de truites i guisats, i l’entrega de premis. A més a més, durant tot el dia hi van haver parades de patates IGP de Prades a la plaça Major del municipi, de les quals es calcula que es van vendre gairebé 1.000 quilos.

La patata de Prades, de la varietat Kennebec, té un alt valor gastronòmic reconegut per la seva carn blanca, consistent i dolça. Aquesta qualitat ve donada pel clima i l’alçada de les terres on es cultiva, força arenosa. En aquesta zona del Baix Camp, se sembra al maig i no es cull fins al setembre. En canvi, en llocs on fa més calor, amb dos mesos ja poden fer la collita.

“El fet d’estar tant de temps a terra, a més de la qualitat de l’aigua i el compte que tenim en sembrar-la i collir-la, dóna qualitat”, assegura el president de la IGP Patata de Prades, Eugeni Coll, que recorda que a Prades les patates es cullen a mà, igual que tots els tractaments d’emmagatzematge.

Tot plegat fa que la mateixa varietat de patata Kennebec tingui a Prades més midó, la qual cosa li dóna més consistència i la fa ser més ferma, segons Coll: “Si la poses a bullir, aquesta no es desfà com les altres”.

Prop d’un 80 o 90% de la producció amb segell IGP Patata de Prades passa uns controls de qualitat que marquen, fins i tot, el calibre que ha de fer. “Si hi ha alguna plaga perquè fa més calor, pot passar que hi hagi menys patates a la venda, però sempre d’excel·lent qualitat”, afegia ahir el president de la IGP.

Font: Diari de Tarragona

Anuncis
Categories: Notícies | Deixa un comentari

Navegació d'entrades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: