El Ball de Coques de Prades

Arran d’un vídeo de l’Esbart Sabadell Dansaire ballant el Ball de Coques de Prades indaguem una mica sobre aquest aspecte del folclore i descobrim què era aquest Ball.

Tota la informació exhaustiva l’hem trobat al blog de Josep Bargalló sobre Dansa tradicional. Si voleu llegir-ne l’article complet el trobareu aquí.

En resum, el Ball de Coques era una dansa tradicional que es representava per la Diada de Santa Úsula el 21 d’octubre, i les coques eren rodones amb una nou al mig i al voltant ple d’avellanes, que s’havien fet fer al pastisser del poble.

“El costum tradicional o de ritual, era de ballar-la amb la noia que se li havia fet ofrena. Però si aquella noia li havia donat carabassa o s’havia mostrat esquiva durant l’any amb algun fadrí del poble, a vegades, aquest es venjava d’ella procurant fer pujar força les apostes del seu contrincant, per tal d’evitar que la coca anés a parar al ballador de la noia. En aquest cas l’adquiria i se la guardava per ell o bé se la menjava amb els seus companys o amb una altra parella que després havia escollit, i així quedava burlada l’ofertori de la coca. Però si no passava res d’això, el jove que l’adquiria, l’ofrenava a la noia i ballaven el ball amb tota l’alegria juntament amb totes les altres parelles. Com a final de festa era ballada l’anomenada “darrera dansa” que era una coca molt grossa i estava “enramada”, es a dir molt guarnida de fuites i flors. La balladora a qui se li oferia aquesta darrera dansa era acompanyada a casa seva, al so de la música, i en arribar ballaven davant la porta i després eren invitats a menjar-se la coca amb vi dolç.”

Font: Arxiu de Dansa Tradicional Catalana

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s