Les últimes castanyes

Els tractaments contra la plaga del xancre no tornen la castanya de la Serra de Prades als mercats. Notícia apareguda a La Vanguardia.

Ulls i boques enganxats sobre carabasses disfressen aquests dies de Halloween algunes parades del Mercat Central de Reus. Elsvenedors de fruita i verdura no han obviat una tradició anglosaxona a l’alça, malgrat que continuen donant el protagonisme als productes propis de Tots Sants: safates de moniatos i, sobretot, sacs enreixats de castanyes. “De la gallega, és de la que hi ha més quilos i la que té més fama”, explica Pere Margalef, president de la Unió de Botiguers de Reus i propietari d’una parada. “De Prades, ja no se’n comercialitza”, afegeix Ferran Blanco, queatén en una altra. El culpable és el xancre, un fong de gran virulència que fa gairebé trenta anys que minva la producció d’aquesta zona i que, malgrat els tractaments recents, l’ha deixat relegada bàsicament al consum domèstic.

Galícia és ara la principal proveïdora de castanyes, però no l’única. “També n’hi ha d’Andalusia, d’Itàlia i de la Xina, que fa un parell d’anys que arriben i embafen molt. Jo no me les puc menjar, però són més barates”, continua en Ferran. En general, el preu és similar al de l’any passat, a partir de dos euros el quilo. Com més grans més cares, i com més al principi de la tardor es comprin, també.

[…]

Per comprar castanya de la serra de Prades, gairebé l’única solució és desplaçar-s’hi. “Just en recullo per vendre al poble i als forasters”, diu el pagès Antonio Anselmo, que en plega cada any com a molt 350 quilos i els ven a la Cooperativa Agrícola de Prades, de la qual n’és el secretari. D’una finca del seu pare, en sortien fa 30 anys uns 20.000 quilos, però el xancre ha anat matant els castanyers i en el seu lloc hi han crescut pins i alzines. “Això està a les últimes. S’ha fet tard. Ha estat com posar una injecció a algú que està al cementiri”, diu amb relació als tractaments per combatre aquest fong maligne. El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha definit com actuar contra la plaga els últims tres anys i ha utilitzat la tècnica del control biològic, que consisteix a introduir a l’arbre el mateix xancre debilitat amb un virus.

“Les parts tractades s’estan recuperant”, es felicita l’enginyer tècnic forestal de la institució, Carles Castaño. Malgrat tot, subratlla que la malaltia ataca seriosament els castanyers des de 1985, quan va arribar a Catalunya provinent de França i Itàlia. “S’ha d’insistir a recuperar-los perquè hi ha un abandonament i és una espècie que necessita la intervenció humana”, afegeix. El Departament d’Agricultura manté que continuaran les actuacions per eradicar-lo i ha anunciat darrerament que es farà una prova pilot a Vilanova de Prades de plantació d’un centenar de nous arbres amb l’assessorament del centre de recerca en alimentació IRTA i el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Les perspectives del sector són negatives.“La castanya s’està acabant”, creu Imma Sahún, presidenta de la IGP Patata de Prades, segell de qualitat d’aquest producte. “Els castanyers estan en procés de recuperació, no curats. La malaltia ha fet molts estralls”, sosté l’alcalde de Vilanova de Prades, Josep Vilalta, que ara recull mil quilos, quan fa temps eren 50.000, i els ven a alguns clients fidels i en una botiga de la família. En hectàrees productives, el xancre ha fet que passés de gairebé deu a dues, com a molt.

Font: La Vanguardia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s