Prades recupera la gitanada, una de les seves tradicions de carnaval més antigues

Els pradencs han volgut enguany recuperar una vella tradició del seu carnaval. Ells l’anomenen la gitanada, i és que fins a una cinquantena de persones de totes les edats es van disfressar de gitanos desafiant el fred i el vent per celebrar l’últim dia festiu del carnestoltes.

Els gitanos que s’atrevien a pujar fins a Prades per vendre el seu bestiar són els que van inspirar els pradencs a vestir-se, una vegada a l’any, com ells. Des de temps gairebé immemorials, els veïns d’aquesta població del Baix Camp celebren la seva particular gitanada, vestits amb parracs i roba vella. Altres teories menys romàntiques apunten que aquesta és «una disfressa molt fàcil d’aconseguir», com va explicar ahir Josep Maria Plana, regidor de l’Ajuntament de Prades.

Però ara fa uns anys, aquest costum semblava haver-se perdut i els pradencs l’han volgut recuperar. Ahir, una cinquantena de veïns de la localitat van desafiar la gelor pròpia de l’hivern a Prades, sobretot després de la nevada de la matinada de divendres, i van desfilar pels carrers del poble. Alguns representaven gitanos o gitanes molt poc ortodoxos, potser per allò del tot s’hi val al carnaval, mentre que altres, fins i tot, s’atrevien a cantar melodies pròpies d’aquesta raça.

El cert és que la desfilada va ser força ràpida, segurament per la sensació de fred, i que tots els disfressats i els divertits espectadors que contemplaven la rua es van aplegar després a la sala de ball de Prades per acabar la jornada festiva. Allà els més petits van poder ballar, sent gitanos per un dia, seguint el grup d’animació Ai, Ai, Ai, mentre que els més grans , després de la ballaruca del dissabte, acabaran la festa dimarts. L’Associació Recreativa de Prades, l’Ajuntament i la majoria d’entitats i establiments d’aquest poble del Baix Camp organitzen una arrossada popular per acomiadar el rei Carnestoltes, que llegirà el seu testament. I per acabar, ball de dol amb Pecado.

Font: El Punt

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s