Quan podrem veure el poble empedrat?

Aquesta setmana s’estan ultimant els treballs d’empedrat al carrer del Centre, podria ser un motiu d’alegria veure el carrer ja acabat per fer-nos una idea de com quedarà tot el poble després d’aquesta reforma urbanística. Però la realitat és ben diferent: les obres al carrer del Centre van començar abans del mes de juny (veure l’article Carrers en obres (fins quan?)), i ja han passat més de 4 mesos. Massa temps, no?

Posem-nos en antecedents. Cap allà el mes de maig es van aixecar els carrers Alt del Castell i del Centre amb molta celeritat, cosa que va fer pensar que abans de l’estiu potser ho tindrien enllestit. Però la cosa no va anar així, un cop aixecats els carrers les obres es van aturar sense cap mena d’explicació fins a finals de juny, que ja es van començar a moure fent forats a terra, passant cables i tubs i fent veure que es treballava. Per què bàsicament semblava això: un dia feien un forat i el tapaven, i al dia següent ho tornaven a fer. I això és un país avançat?

I va arribar els mesos d’estiu (juliol i agost) i la cosa estava igual, anaven passant els dies i la cosa no avançava. Suposo que va ser per pressió dels veïns i els comerços que els obrers van decidir encimentar els carrers, facilitant el pas a aquests carrers (just quan ja començaven a sortir-hi plantes) i obrint una porta a l’esperança de veure empedrats els carrers abans de finalitzar l’estiu.

Aquest comerç va haver d’habilitar una entrada provisional a la botiga per no perdre clients i evitar el pas pel carrer del Centre

Però, ai las! No comptàvem amb les vacances d’agost, que els treballadors es van prendre amb totes les de la llei. I van deixar els carrers a mitges durant tot el mes. Durant aquest mes vam poder comprovar què havien fet, i les expectatives no foren gaire brillants: errors de càlcul, veritables nyaps, pastitxos que semblaven fets amb tota la mala intenció del món. Perquè a cap cap cap que això (veure fotos) hagi estat un descuit:

Com se suposa que podran anivellar aquestes tapes amb el carrer? Tant costa posar un nivell a terra a l’hora de posar-les? Si la fotografia de l’esquerra té delicte, la de la dreta és de pena capital.

A més a més, vam poder comprovar com al carrer del Centre, on s’hi ha posat tot de tapes de Telefónica, de l’aigua, del gas, de la llum, etc. (de veritat cal tanta cosa per un carrer tan petit?) hi falta una cosa que creiem indispensable: uns embornals. No n’hi ha ni un. I clar, què passarà quan pogli una mica o a l’hivern es desglacin les teulades? On anirà a parar tota aquesta aigua? Doncs enlloc, es quedarà inundant el carrer. Clar que s’ha de considerar que el carrer del Centre fa baixada, i amb sort tot quedarà en un gran bassal d’aigua a la confluència amb el carrer Major. De veritat ningú ha pensat en la necessitat d’uns embornals per empassar l’aigua? M’estranya. Un cop més ens reafirmem en la total incompetència d’aquesta empresa constructora.

I ja hem arribat al mes de setembre, i amb la seva arribada també han tornat les feines al carrer del Centre, aquest cop per empedrar, d’una vegada, el carrer. Però fins i tot això no saben fer bé. Els voltants dels carrers que s’han d’empedrar s’han convertit en una espècie de pseudobarricada de llambordes que, del temps que hi seran, faran més nosa que servei.

Qui voldria tenir aquestes pedres davant de casa durant mesos?

Ara bé, sembla que el carrer del Centre està punt de ser enllestit (4 mesos després que comencessin les obres). Però durant el procés d’empedrat han hagut de reparar tapes del clavegueram que estaven desnivellades (veure fotografia) com les del carrer Alt del Castell, fet aquest que ha endarrerit encara més les obres.

Detall del forat que van haver de fer per reubicar la tapa de les clavegueres. Tot un nyap.

Semblaria que amb l’empedrat del carrer s’acabarien els problemes i les coses fetes a desgana, al més pur estil “Chapuza Española”, però no: encara queda matèria per la maldestreria. Hem pogut comprovar el mètode de treball que segueixen aquests treballadors: 3 obrers per posar les llambordes, dels quals 1 mana, l’altre s’ho mira i el tercer és qui posa la llamborda. Sí, així mateix. Vam estar un dia mirant com treballaven, juntament amb gent propera a aquest diari electrònic, i el total diari era de 20 llambordes posades correctament per treballador i dia.

Amb aquest ritme no és d’estranyar, doncs, que un dels carrers més curts del poble que no arriba als 200 metres hagi trigat tot un mes a ser empedrat. Des d’aquí voldríem obrir un espai a la reflexió tenint en consideració aquestes dades: si han trigat un mes per empedrar el carrer del Centre, i sabent que es col·loquen 20 llambordes al dia, quan trigaran a empedrar tot el poble? Es fa difícil de dir, potser s’acabarà el mateix any que s’acabi la Sagrada Família de Gaudí.

Quant trigaran a tenir enllestit aquest carrer?

Així mateix, i ja per acabar, augurem un hivern ple de feina per als bombers voluntaris de Prades.Les sortides per treure aigua dels baixos inundats i per llevar l’aigua que ompli la confluència dels carrers del Centre i Major estaran a l’ordre del dia.

Un article-reportatge d’opinió de Mario Mariné i Jesús Moreno

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s