Jordi Muxac i la gossa Sit guanyen el Concurs de Gossos d’Atura

La gossa Sit, un exemplar de la raça border collie de 9 anys, propietat del pastor i criador de gossos Jordi Muxac de l’Estartit (Baix Empordà), va ser la guanyadora de la quinzena edició del Concurs de Gossos d’Atura Català que es va celebrar ahir al matí a Prades.

Unes 1.800 persones, segons l’organització, va assistir a la prova que va reunir quinze parelles de gossos i pastors vinguts de Catalunya i del País Basc. La prova forma part del campionat de Catalunya que se celebra durant l’estiu a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord.

La nova edició del Concurs Internacional de Gossos d’Atura de Prades va complir els pronòstics ja que de nou centenars de persones, gent de Prades, visitants i aficionats als gossos, van acostar-se al camp de futbol vell d’aquesta localitat del Baix Camp per veure l’evolució dels quinze gossos d’atura i els seus pastors demostrant l’habilitat dels gossos i la compenetració que tenen amb el pastor. A més, els dos favorits per la victòria final, Hilari Novillo, de Santpedor (Bages), amb la gossa Kit i Jordi Muxac, de l’Estartit (Baix Empordà), amb la gossa Sit, van aconseguir la segona i la primera posició, respectivament, en un concurs molt disputat.

Els organitzadors de la prova es van mostrar molt satisfets amb la resposta del públic. Joan Musté, un dels membres de l’Associació de Concursos de Gossos d’Atura Serra de Prades, assegura que la presència de curiosos o d’aficionats a aquest esport ha estat molt important. «Havíem previst unes 1.500 persones però podem assegurar que hem superat aquesta xifra i hem arribat a les 1.800 persones, una demostració de l’interès que demostra aquest campionat», va explicar Musté. Sigui certa o no ho sigui aquesta xifra, el cert és que ahir era difícil circular pels voltants del camp de futbol vell de Prades i també buscar aparcament pels vehicles, donat que a més dels estiuejants que aconstument a residir a Prades durant l’estiu també s’hi van reunir moltes persones per veure el campionat.

Una prova d’habilitat

El campionat de Prades, igual que totes les competicions, constava d’unes proves d’habilitat. En la primera, els catorze gossos participants (un es va retirar perquè no obe•a al seu pastor) havien de demostrar l’obediència al seu propietari, ja que el gos havia de passar per un carreró marcat per unes banderoles. En la segona part, el gos havia d’entrar amb suavitat les ovelles, conduirles i mantenir-les parades uns segons dins el cercle assenyalat davant el pastor. En la tercera prova ja només hi van participar els cinc primers classificats. Aquesta tercera part del campionat consistia a anar a buscar el ramat i aplegar les ovelles en una zona delimitada per, un cop dintre, i a una senyal del pastor, les havia de fer sortir. Sit, de Jordi Muxac, va respondre amb habilitat les ordres del seu propietari i va aconseguir fer-ho amb més rapidesa, tot i que a la part final va tenir una petita dificultat amb una ovella que va marxar del ramat. Amb suavitat i sense espantar les altres, va reconéixer el seu propietari, «Sit ho va poder fer perquè és un gran gos», va explicar després de recollir el primer premi.

Tot un campió

Jordi Muxac és segurament el pastor més conegut de Catalunya. Aquest home, de 44 anys i veí de l’Estartit, fa 29 anys, des dels 15, que conviu amb els gossos. És pastor i té 500 ovelles, un ofici que va heretar del seu pare. En tots aquests anys ha guanyat 70 concursos, 16 campionats de Catalunya i 4 d’Espanya. Sens dubte, el gos més conegut és, gràcies a la retransmissió que cada any TV3 fa del concurs de Torroella de Montgrí, la Coloma, un border collie de 13 anys que ja està retirat però que ha tingut una descendència que, segons Muxac, li pot donar quasi tantes victòries com aquesta -ara- llegendària gossa. Fins i tot, Coloma té una web (www.lacoloma.com) on s’explica tota la història del seu gos i del seu propietari. Muxac diu que els seus gossos no tenen res especial. «Dedicació, molt de treball i aconseguir conèixer l’instint de l’animal» és l’únic secret que va voler explicar. L’alimentació -diu- és normal com qualsevol gos. «Menja de tot», diu. Això sí, li han arribat a oferir fins a un milió de pessetes pel seu gos Sit, encara que mai l’ha volgut vendre.

El campionat de Catalunya de gossos d’Atura es disputa en sis poblacions de Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord. Va començar a Andorra, on va guanyar Hilario Novillo, i va continuar a Osseja (Catalunya Nord) on va guanyar Jordi Muxac. Després dela prova de Prades, el campionat continuarà a Llavorsí (18 d’agost), Castellar de N’Hug (25 d’agost) i Ribes de Fresser (1 de setembre).

Gossos d’atura versus ‘border collie’

Igual que passa en qualsevol competició, les proves amb gossos també tenen algun tipus de polèmica. En aquesta competició de gossos d’atura, tot i el nom, només dos dels quinze gossos participants eren d’aquesta raça autòctona catalana, ja que la resta són gossos anglesos, de la raça border collie, encara que la major part són nascuts a Catalunya. Segons el guanyador de la prova, Jordi Muxac, «això no és cap problema ja que com diu el president Pujol és català tot aquell que viu i treballa a Catalunya».

El border collie és uns gossos que ara mateix, expliquen els entesos, és millor per aquest tipus de competició d’habilitat amb les ovelles ja que els gossos d’atura que existeixen a l’actualitat no tenen les característiques idònies perquè s’han convertit en gossos de ciutat. Per solucionar-ho, s’ha constituït l’associació Club del Gos d’Atura Català que té un projecte, el Projecte Pardu 2002, destinat a recuperar una línia de gossos d’atura, que, essent morfològicament típics, conservin i potenci•n l’autèntic caràcter del gos pastor de sempre. El projecte inclou dos programes d’actuació: un de reintroducció del gos d’atura català al medi rural i un de promoció del gos d’atura català en el marc dels concursos de gossos de pastor. Segons l’associació, el gos d’atura català treballa més per instint i en els concursos necessita un pastor amb més caràcter que ell per fer-lo creure . Més informació a http://www.gosdaturacatala.org

Font: Diari de Tarragona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s