Entrevista amb Josep M. Planas

Dissabte, 8 / 12 / 2001. Telecentre de Prades, 5 de la tarda. El reporter i la seva inseparable gravadora es troben amb el sr. J.M. Planes-Pujol, regidor de cultura, turisme i promoció econòmica de l’ajuntament de la vila.

-Aquest telecentre… bé, aquest parell d’ordinadors pressumptament connectats en xarxa… quina acollida ha tingut?
-Molt bona! Molt bona i molt ben repartida, pel que fa a l’edat dels usuaris. Hi passen tant joves com gent gran… i amb coneixements d’informàtica molt heterogenis.

-A la seva primera setmana de funcionament… ens podria fer balanç del nombre de persones que han passat per aquestes instal·lacions?
-Bé, això ho sabrà millor l’encarregada. Jo no ho sé del cert, però calculo 18 o 20, aproximadament… Ara bé, per a Prades, i a més sent un projecte acabat d’estrenar, jo ho considero una bona xifra.

-Vostè ha llegit aquesta publicació a la qual represento: Prades Online?
-Eeeeh… no. Us he de dir que, tot i estar relacionat amb aquest tema i tractar de tirar-lo endavant… no sóc un expert en tot aquest assumpte d’internet… Ara bé, Prades Online em sona.

-Ho dic perquè es va publicar una crònica de l’amic Mario, que va posar a prova els terminals del centre. Els primers dies només funcionava al 100% un dels dos ordinadors, el segon no permetia accés a internet, suposo que s’ha solucionat el problema…
-No, encara no. Estem pendents d’instal·lar noves línies telefòniques que permetin un rendiment òptim, no ja d’aquests dos ordinadors, sino que està previst que en vinguin cinc més. Segurament aquest proper trimestre arribaran. Però hi ha algun problema tècnic que no està resolt. Per tant, per a les persones que estan seguint unes classes a nivell bàsic, potser no és suficient per al nombre de persones que hi ha -per això vindran nous ordinadors de seguida- , però és suficient pel nivell que estan aprenent. No obstant, per a usuaris més avançats, serà necessari millorar aquestes connexions.

-I per aquesta gran xarxa que està pendent d’arribar aquí… suposo que sabrà que no n’hi ha prou amb aquest modest mòdem de 56k…
-Sí. No sóc cap tècnic, però sé prou bé que no és suficient. Estem esperant les XDSI, però Telefònica està fent-nos perdre massa temps esperant. Sé d’altres pobles que estan fent el mateix, i que tenen veritables dificultats per fer-los-hi arribar les línies que demanen.

-Fent referència al nivell de l’usuari mig, predominantment bàsic, principiant… Com s’ha afrontat el tema de la seguretat? Ho dic perquè en una instal·lació d’aquestes característiques, és molt fàcil que algú, intencionadament o no, toqui el que no s’ha de tocar i se’n vagi el sistema en orris. I no parlem ja de la transmissió de virus o els possibles atacs de hackers amb mala idea. Està solucionat aquest afer?
-Ja li he dit que no sóc cap tècnic. Per tant, no li puc contestar. Espero que sí…

Ens dirigim a l’ordinador que disposa de connexió a internet, amablement cedit per un bon home que n’estava fent ús, per tal de parlar d’un altre tema d’interès: la presència de Prades a la Xarxa.

-Des de fa un parell d’anys, i a partir d’iniciatives particulars, Prades està començant a tenir una considerable presència a la Xarxa. Fins i tot s’ha creat un anell de webs, una comunitat virtual. En coneix alguna?
-Sí. Conec la de la Diputació de Tarragona (http://www.prades.altanet.org), la de Vilaplana (www.pradesmontsant.com), i crec que també n’hi ha unes altres, oi? …que desconec.

El reporter accedeix a aquestes dues pàgines esmentades per l’entrevistat, i acte seguit comença a mostrar les webs “particulars” (prades.org, pradesetilic.com, txus.es.vg, pradesonline.es.vg i rusticrace.es.vg).

Valoracions del sr. Planes:
http://www.prades.org : No va fer cap declaració, però semblava satisfet.
http://www.pradesetilic.com : Em sembla una crítica dura, però si a la persona que l’ha escrit li sembla que és així, no tinc res a dir. Ara bé. Si pretén reflexar l’oci nocturn del jovent d’aquest poble, en detriment d’activitats potencials, em sembla força trist.
http://www.txus.es.vg : L’apartat del FC Prades li va arrencar un somriure, alhora que li va saber greu l’afer de la desaparició del club per manca de recursos humans.
http://www.rusticrace.es.vg : Va posar l’accent en què, malgrat ser una iniciativa audaç, el perill potencial i el risc patent feia d’aquest autocross un tema molt delicat.
http://www.pradesonline.es.vg : No la coneixia, per la senzilla raó que estic començant a controlar aquesta nova tecnologia.

-Valoració final.
-A mi em sembla que el fet que hi hagi webs a nivell popular és una bona iniciativa, perquè les coses no tenen per què, de cap manera, ser precisament les oficials. Naturalment, si els ajuntaments o institucions volen crear pàgina web, naturalment s’ho miraran des del seu punt de vista, i encara que hi inclouran festes o celebracions en les quals tothom pot participar, no ens podem escapar moltes vegades d’aquest punt de vista institucional. Per tant, em sembla molt bé que es creïn pàgines populars que surtin precisament de persones que no tenen res a veure amb l’organització oficial del poble, i que puguin servir com a esperó o com a crítica de qualsevol fet.

Finalment, el reporter aborda un dels afers prioritaris, a part del present i futur immediats del telecentre: les activitats populars i juvenils.

-En els anys que he anat pujant, he anat veient que el moviment juvenil “institucionalitzat” ha anat a la baixa, i la polèmica arran de la pressumpta supressió de les 12 hores de futbol sala va ser -segons la meva opinió- la gota que fa vessar el vas… Què està passant?
Abans que res, dir-li que aquesta pregunta seria millor que la formulés al regidor de joventut, el sr. Enric Domènech. El tema jovent, per descomptat, em preocupa. He notat que hi ha hagut una baixada d’activitats, que potser des de l’ajuntament la veiem com a manca de ganes per part dels joves.
Sempre he cregut que són els propis joves els que han de tenir les iniciatives, i les institucions les han de recolzar, les han d’esperonar, sempre que els hi semblin correctes. Ara bé, repeteixo: jo el que veig -i crec parlar en nom de l’ajuntament- és que hi ha falta d’entesa entre els joves del poble, i les darreres iniciatives, com ara la Rustic Race, desconec fins a quin punt poden ser legals i quina perillositat poden arribar a tenir. Tanmateix, si realment els joves tenen iniciatives, il·lusions per compartir en forma d’activitats… benvingudes siguin.

nAquesta és, a grans trets, l’entrevista, sintetitzada i transcrita de forma que s’adapti al format de la web, l’entrevista que va mantenir aquest reporter, Fèlix Armengol, amb el regidor de cultura, sr. Josep Mª Planes-Pujol. Una entrevista que, com una matrioska russa, dóna peu a una nova entrevista futura, amb el sr. Enric Domènech, properament aquí, a Prades Online.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s